söndag 18 september 2011

Varför pedagogisk dokumentation?

Ja, så hette den första boken i kursen och den har fått mig att fundera.

Det står helt klart att författaren utgår från Reggio Emilia och deras sätt att se på barnen och deras sätt att dokumentera. Författaren är också kritisk till Maria Montessori och hennes pedagogik. Problemet för mig är bara att jag inte känner igen mig i hennes beskrivning av montessoripedagogiken. Det har gjort att jag börjat fundera mycket över om det är jag eller författaren som har missuppfattat Maria Montessori. Mina stackars kollegor har också fått sin beskärda del av mina funderingar genom att få besvara mina frågeställningar.

Jag tror att jag nu har bestämt mig för att vi har rätt både jag och författaren. Det har också gjort mig beslutsam  att nu börja jobba med att få "mina" barn medskapande på det sätt som beskrivs i boken, eftersom jag är helt övertygad om att det går inom montessoripedagogikens ramar. Många av de tankar som beskrivs i boken, som Loris Malaguzzis ord, kan jag direkt känna igen som Maria Montessoris ord.

Det blir en spännande höst...

2 kommentarer:

  1. Vad upplever du är orättvis kritik mot Maria Montessori och hennes pedagogik i boken? Nyfiken då jag inte är någon hejare på Montessoripedagogik och då den lilla kontakt jag haft med Montessoripedagogiken varit negativ...

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att kritiken mot Montessoripedagogiken som en stelbent form är felaktig. Jag känner inte alls igen mig i beskrivningen gentemot den pedagogik eller filosofi jag dagligen jobbar med. Jag funderar över om man har förstått kärnan i filosofin eller ej.

    Tro nu inte att jag inte kan se nackdelar i pedagogiken eller snarare i utövandet av densamma, för det gör jag. Tyvärr finns det utövare av pedagogiken som inte heller har förstått kärnan och fastnar alltför mycket i materialet. Maria Montessori skrev "Om materialet tar över, ta bort det och börja om med barnet i centrum". Det talar om för mig att Montessori själv såg sitt material som en hjälp, men absolut inte ett ändamål.

    Boken av Lenz Taguchi har fått mig att fundera mycket över vad ett medskapande barn är och hur jag kan omsätta det i min dagliga verksamhet och om det går ihop med den filosofi jag jobbar med. Jag har upptäckt att jag i mångt och mycket redan jobbar medskapande, men kan bli mycket mycket bättre på det. Vilken väg mitt funderande än tar, kommer jag fram till att det absolut inte finns några konflikter mellan montessoripedagogiken och medskapande barn.

    SvaraRadera